GNU/Linux Kodachi Nedir?

Yüksek anonimlik sağlayan işletim sistemi olur mu?

Süleyman Fatih Şimşek
4 min readNov 10, 2020

Sizlere ilk şunu sormak istiyorum; internette %100 anonim olmak mümkün mü?

Sorunun cevabı basit, tabi mümkün değil ne kadar ustalıkla davranırsanız davranın arkanızda iz bırakırsınız. Fakat bazı program ve yöntemlerle yüksek gizlilik ve güvenlik sağlamak mümkün. Bu gizlilik hizmetini size ücretsiz ve yüksek güvenlikli şekilde sunacak bir işletim sistemi/linux dağıtımı var desem ne derdiniz?

Lakin önce kıyaslama olması ve tanıtacağım bu işletim sisteminin farkını anlamanız için önce Windows ile kıyaslayalım.

Windows’ta anonimlik

Bu hizmetleri bir Windows’ta almaya çalışacak olsanız sizlere gerekecek programlar şunlar

Vpn, Tor Browser, anti virüs programı, birçok açık barındıran siber güvenlik araçları ve dahası…

Bunların güvenilir ve ücretsizlerini sağlasanız bile Windows’ta asla tam olarak güvenli ve gizli olamazsınız. Saldırı yemeniz sizin için an meselesidir ve tüm işlemleriniz bir sabit diske yazılır arkanızda devamlı izler bırakırsınız. Bunun için USB/DVD kurlumu ile ramlerinizde çalışabilecek/havada çalışan, Backdoor olmayan sistemlerden biri olan GNU/Linux kullanmanız tavsiye edilir.

Bugün de inceleyeceğim sistem sizlere içindeki araçlar sayesinde, yüksek anonimlik hizmetini sunan özel bir işletim sistemi.

GNU/Linux Kodachi Nedir?

Debian GNU/Linux tabanlı bir dağıtımdır DVD/USB üzerinden çalıştırlabilir.

Kodachi işletim sistemi gizlilik konusunda endişesi olan bir kullanıcının ihtiyacı olan bir çok aracı(toolu) bünyesinde barındır.

Kurduğunuz anda tüm internet işlemlerinizi şifreli adres üzerinden gerçekleştirir ve sizleri bu tip işlerle vakit kaybetmenizi önler,aynı zamanda en iyi hizmetleri size sunar.

Çalışma prensibi nedir?

Aslında bu size ilk yazımda incelediğim Knoopix işletim sistemi gibi havada çalışır(on the fly), aynı o sistem gibi veri kurtarması vb. gibi işlere de yarar, aynı zamanda sabit diske de kurulabilir, ama sabit diskler her zaman arkasında iz bırakır, gizlilik istiyor iseniz ramler üzerinde kullanmanız tavsiye ederim çünkü USB/DVD içindeki sistemi önyüklediğinizden sonra sistem kendini ramler üzerine kurar ve orada çalışır yani bilgisayarı kapattığınız anda tüm verilerinizde kayıt edilmeden silinir.

Sunduğu başlıca özellik ise Tor B. açık olsun olmasın, vpn açık olsun olmasın tüm internet ağını Tor ağı üzerinden filtreleyerek gerçekleştirir lakin sizin yinede kendinizi emniyete almanızda fayda var. :)

Tor filtresinden kastın nedir mi diyorsunuz?

Tor Browser dediğimiz şey açık kaynak kodlu olan Mozilla Firefox tarayıcısının üzerine yazılarak ve üstüne yeni özellikler eklenerek çıkartılmış yüksek gizlilik sağlayan bir tarayıcıdır.

Bu gizliliği ise siz bir adrese ulaşma istediğinizde onu en az 5 server üzerinden sıra sıra şifreleyerek geçiren bir yapısı var, bu sayede ip adresinizin takibi neredeyse imkansız hale gelir.

Tor çalışma mantığı görsel örnek

İşte Kodachi sizin tüm internet veri akışınızı bu şifreleme üzerinden geçirir ve en ufak işinizde bile size gizlilik ve güvenlik sağlar.

Kodachi nasıl çalıştırılır?

1-Kodachi sitesine gidip isoyu yükleyiniz.

2-Yüklemiş olduğunuz isoyu USB kurulumu ise rufus vb. program ile DVD kurulum ise CDBurnerXP benzeri bir program ile kurun.

3-Bilgisayarınıza USB/DVDnizi takın ve çalıştırın ardından BİOS setuptan kurduğunuz depolama aygıtınızı seçin.

4-Çıkan Kodachi seçim ekranından Live system olanı seçin.

5-Tebrikler tamamlandı. :)

Kodachi’nin sunduğu hizmetler nedir?

Arayüz: Gayet göz doyurucu ve kullanmaya değer bir sistem olduğunu ilk dakikadan belli ediyor Masaüstünde gördüğünüz gibi widgetler mevcut bunlar sistem ve donanımlarınız hakkında sizlere bilgi verir(kırmızı ile belirttiğim bölgeler).

Araçlar(tool): Bu yöndende gayet yeterli olduğunu söyleyebilirim içinde gündelik işlerinizde kullanabileceğiniz programlardan ziyade bir çok güvenli browser, dnscryp yazılımı ve güvelik sağlayıcısından tutun panik anında sistemi silmenize yarayan bir yazılım dahi var.

Şimdi alt taraftaki klasörleri inceleyelim.

Browser seçenekleri

Tarayıcı seçenekleri yeterli ve anonimliğe dikkat edilecek şekilde belirlenmiş gizliliğiniz için ellerinden gelenler yapılmaya çalışılmış.

Kodachinin kendi tarayıcılarınıda kullanmak mümkün ama tabikide Tor tercihimdir.

Vpn seçenekleri

Vpn seçenekleri olarak bunlar mevcut,açıkça söylemek gerekirse geniş bir yelpaze sunuyor diyebilirim.

Zaten sistem başlar başlamaz tüm veri akışlarınızı vpn üzerinden elinize ulaştırıyor lakin bunlar ek bir kaç opsiyonel seçenek.

Tor araçları

Tor araçları olarak gerçekten hertürlü hizmeti elinize ulaştırmayı hedeflemişler.

Panik odası

Burası ise panic room klasörü göründüğü üzere adının hakkını verdiğini söyleyebiliriz :)

Sistem yok etme gibi özellikler mevcut.

ehehe biz hackerlar sistem yok etmeye bayılırız :D

Bunların yanı sıra gündelik uygulamalar,güvenlik servisleri,sistem uygulamaları mevcut lakin uzun tutmaya gerek yok.

Şunu anlamanızı isterimki internette %100 anonimlik ve tamamen gizlilik diye bir şey yoktur hiçbir servis size bu hizmeti sunamaz sizin dikkatli davranıp ince eleyip sık dokumanız gerekir.

Şu da var ki ne kadar profesyonelce davranırsanız davranın peşinize düşüldüğünde eninde sonunda enselenirsiniz(gerçekleştirdiğiniz hareketin büyüklüğüne ve illegallik derecesine bağlı olarak)o yüzden böyle işlere bulaşmamanızı tavsiye ederim.

Bugünde GNU/Linux Kodachi İşletim sistemini inceledim.Umarım yararım dokunmuştur kendinize iyi bakın :)

Linux Kodachi İndirme Sayfasına Gitmek İçin Tıklayınız

“zaman içinde eksiklikleri giderilecektir”

“alkışınızı ve tavsiyelerinizi bekliyorum”

!bu yazı sadece işletim sistemi incelemesidir,sizi herhangi bir şeye teşvik etme amacı gütmemiştir!

--

--

Süleyman Fatih Şimşek

Kendini geliştirmeye uğraşan, bilgisayar ile ilgili her konuya meraklı, hayattan zevk almaya ve bilgiyi yaymaya çalışan biri...