TempleOS Nedir?

Bir şizofren hastasının geliştirdiği işletim sistemi ve daha fazlası…

Süleyman Fatih Şimşek
6 min readNov 7, 2020

Terry A. Davis;TempleOS’un geliştiricisi

Temple OS zamanının çok ötesinde olan Terry A. Davis (15 Aralık 1969–11 Ağustos 2018) isimli bir programcının tek başına hayata geçirdiği bir işletim sistemidir,yaklaşık 10 yılda tamlamlamış,bu sürede şizofren olması sebebiyle manik ataklar geçirmiştir.

Terry 1997 yılında hurdalardan topladığı parçalar ile tarihteki ilk moderm tip 3 boyutlu yazıcılardan birinin temelini atmıştır ve kendisi bu proje için “yeni dev” diyordu aslında hatalı değildi.Terry sadece zamanının 20 yıl ötesindeydi.

1997 yılı (90'ların teknolojisi)

Yaptığı 3b yazıcı ile bir fotoğrafı

Lakin onu önemli kılan yalnızca bunlar değil.Terry;Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliğinden mezun olmuştur.Bir kaç önemli şirkette programcı olarak çalışmış birisi ve okul hayatı da gayet başarılı geçmiş,lakin her mutlu şeyin bir sonu olduğu gibi Terry 1996 da düzenli manik ataklar geçirmeye başlıyor,bunlardan biri de hastaneye kaldırılmasına neden oluyor,başlangıçta bipolar bozukluk teşhisi konuluyor lakin sonradan şizofreni olduğu ilan ediliyor.

Bundan yola çıkarak söylediği bazı şeylerin nedenini daha iyi anlayabiliyoruz, kendisi yaptığı bu işletim sisteminin kendisinin söylemi ile Tanrı’nın kendisine indirmiş olduğu vahiy sonucu İncil’de bahsedilen Üçüncü Tapınak olması amacıyla yazmış olduğunu açıklıyor.

Zaten sistem ismini de buradan almıştır;Temple Operating System

(Tapınak İşletim Sistemi)

Kendisi aslında eskiden ateist olan biriymiş fakat böyle hastalıklar geçiren çoğu kişinin başına geldiği gibi kendisi ideolojik bir dönüş yaşıyor Katolik mezhebine sahip bir Hristiyan oluyor.Kendini peygamber olarak tanıtıp Hz.Süleyman’ın varisi olduğunu ilan ediyor…

Nasıl biriydi?

Çoğu zaman küfür eden ve saldırgan biriymiş,ayrıca narsist kişilik bozukluğu da mevcut.CİA yada diğer büyük şirketlerin kendisinin fikirlerini çaldığını ve onu bozguna uğratmak için uğraştığını düşünüyordu, bu sebeplede şizofreni ilaçlarını almayı reddediyor,ilaçları içtiğinde yaratıcılığının kısıtlandığını düşünüyormuş.Bunun yanı sıra her şeye ve herkese kızgın biriydi.

Bu söylemleri doğrulayıcı internette canlı yayın ve video kayıtları var.

Irkçı söylemlerde de bulunuyordu,Reddit vb. sitelerde alakasız konu başlıklarının altına Hristiyan’lık yandaşı yazılar yazması ve ırkçı söylemlerde bulunması nedeniyle defalarca banlanmış,yazıların ekran görüntülerini internette bulmak mümkün.

Adını defalarca duyduğumuz bir hastalığın(şizofreni) normal olan bir insanın dahi hayatını ve fikirlerini bu kadar değiştirdiğine şahit olmak şaşırtıcı ve üzücü.

“Terry’nin zaman içinde değişimi”

Temple OS nedir?

İşletim sisteminin arayüzü DOS’a benzemektedir.Temple OS’un desteklediği tek çözünürlüğün 640x480 olması ve sadece 16 renkten ibaret(fazlasıyla eski moda bir arayüzü mevcut)bunun nedenini Tanrını isteğinin bu olduğunu söylemiş.Ama bu eski ve demode yapısına rağmen modern bilgisayarlarda çalışmak üzere tasarlanmış…

Geçmişte bir kaç defa sistemin adı değişiyor, TMPOS,SparrowOS,JOS,LoseThos bunlardan bazıları.

Bu işletim sistemini C benzeri olan HolyC adı verilen bir yazılım dili ile yazmıştır(kendi yaptığı bir dil C ve C++ arasında)ve aslında bu işletim sistemi donanımları tarayamamaktadır sadece bir sanal makine ile çalıştırılabilir.İnternete girme(ağa bağlanma) gibi özellikleride bulunmamaktadır.

Gündelik iş yapmak için bir işletim sistemi olduğunu düşünmeyin zira öyle düşünecek olursak başarısızlık abidesi bir işletim sistemi olduğunu görürüz lakin özellikle böyle tasarlanmış olması ve tasarlayan kişininin sıradan bir insan olmayışı hem dikkat çekiyor hemde insanları meraklandırıyor.

Bunu bir sanat eseri olarak görebiliriz…

The Weeping Woman — Pablo Picasso

Geçmişte sürreal eserler ortaya koymuş önemli sanatçıların,tablolara kafalarından geçeni döktüklerini ve sonucunun resime ve gerçek hayat benzer bir yanıda olmadığını görürsünüz.

Bu işletim sistemide öyle,işletim sistemine benzer bir yanı yok lakin bu onu en özgün ve gerçek ötesi bir işletim sistemi yapıyor adeta bir Pablo Picasso eseri…

TempleOS arayüzü(Sol taraf grafik,sağ taraf kod satırı(yerleri ve sayıları değiştirilebilir))

Bunca yıllarını harcadığı bir işletim sisteminin sadece 16 mb yer kaplamasıda ayrı bir ilginç yanıdır.Bu işletim sisteminde ortalama 130 bin den fazla kod satırı bulunmaktadır.

Peki ne amacıyla kullanılır?

Eğlenmek ve kafa dağıtmak amacıyla kullanılabilir lakin içinde bir iş gerçekleştirebilmek pek mümkün değil.Kendiside yazılımın eğlence için olduğunu savunan biriydi.

İçinde gelen içerikler de yok değil güzel olan oyunlar var uçuş simülatörü(EagleDive),tank savaşı(ToTheFront) ve dahası…

İçinde bulunan yarış oyununda bir görüntü
Bu da uçuş simülatörü Terry dostuma bir selam ver :}

İçinde sadece sizi mutlu edecek şeyler yok,rahatsız edebilecek derecede fazla İsa ve İncil göndermeleri,Katolik İlahileri mevcut ayrıca “tanrı müzikleri”adlı bir playlistde eklemiş sağolsun ayrıca sözleride yer almakta :D

Söylediği “Üçüncü Tapınak” söylemlerini şimdi daha iyi anladığınızı düşünüyorum…

İçinde ayrıca tuşlara bastığınızda random çizgiler çizip sonunda resime çeviren bir programda var kendisi buna ”Tanrı’nın resmi” diyor.

Terry,LoseThos adlı kullanıcı adını kullanırken kendisi şunları diyor:

LoseThos eğlence olarak programlama içindir. Programcılara eğlenceli olduğu için çekirdek ayrıcalığı verir. Eğlenceli olduğu için her şeye tam erişim sağlar. Bürokrasi yok çünkü eğlencelidir, seçim gereği budur çünkü eğlencelidir. LoseThos hiçbir şekilde bir Windows veya Linux özenti değildir.

Zaman içinde insanlar tarafından bir çok şey de yazılmıştır,istendiği takdirde işletim sistemine cd romunu tanıtarak oyun yada farklı içerikleri yükleyebilirsiniz…

Yada kendiniz bir tane yazarsınız bu tamamen size bağlı.

TempleOS’den bir ekran görüntüsü

Aslında iyi bir işletim sistemi olmaması onu kötü yada vasat yapmaz çünkü böyle bir girişimde daha önce bulunulmamıştı ve Terry bu işi kendi başına yürütmeyi tercih etti,sistem açık kaynak kodlu olmasına ve hemen hemen her şeyi değiştirmeye erişiminiz olmasına rağmen sistemin çekirdeğini yalnızca kendi yazdı bu daha önce görülmemiş bir şeydi.

Örneğin bir kere dahi olsun adını duyduğunuz GNU/Linux’un çekirdeğini yaratan kişi olan Linus Torvalds çekirdekte(kernelde) sadece %2 katkısı vardır lakin buna rağmen en çok katkısı olan kişi O’dur.

Bu da aslında Terry’nin işinin aslında ne kadar zor olduğunu gözler önüne seriyor,her şeyi kendi yürütmeye çalışan biri olarak kendini çok yormuş.

:(

Terry A. Davis’in son zamanları nasıldı?

Son zamanlarını sokaklarda geçirdi bu üzücü ama bunu bir nevi kendi tercih etti diyebiliriz…

Son zamanlarında konuşma yetisi azalmış,vücut hareketlerinde körelme var gibi görünüyormuş :(

Ölümünden bir kaç saat önce Youtube’daki videolarını sildi ve sokakta yaşamanın zor olduğundan ve mutlu olmadan bahsetti.

O’nun Son Videosuydu

Bu andan bir kaç saat sonra bir tren kazasında öldü lakin müfeddişler ve trendekiler intiharmı yoksa kazamı olduğundan asla tam olarak emin olamadılar.

Her şeyine rağmen seni seviyoruz dostum,sen bize böyle problemleri olan birinin bile ne kadar üretken ve hırslı olabileceğini gösterdin, hiçbir kötü durumun bir insana bahane olamayacağını hepimize kanıtladın.

Şu anda olduğun yerde mutlu olduğuna eminim,nur içinde yat…

Dehası şizofrenliğinin önüne geçmiş Terry’e Süleyman’dan sevgilerle…

Bu konuda Türkçe olarak ele alınmış en geniş kapsamlı yazılardan birini okudunuz az önce tebrik ederim :)

Bu işletim sisteminin daha fazla anlatılacak çok şeyi var lakin teknik ve abartı detayları gereksiz buluyorum orta düzeyde sizlere anlatabileceklerim bu kadardı kendinize iyi bakın.

“yazının zaman içinde eksiklikler giderilecektir”

Esen kalın

Kaynaklar:

TempleOS sitesine gitmek için

Değişimini gösteren fotoğrafın ait olduğu site

Yardımı dokunan kaynak

I am the smartest programmer ever lived.

-Terry A. Davis

--

--

Süleyman Fatih Şimşek
Süleyman Fatih Şimşek

Written by Süleyman Fatih Şimşek

Kendini geliştirmeye uğraşan, bilgisayar ile ilgili her konuya meraklı, hayattan zevk almaya ve bilgiyi yaymaya çalışan biri...

Responses (1)